Pikantna zapiekanka z ziemniakami
W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Dlatego warto to warzywo wprowadzić do jadłospisu.
Groch rozmrażamy na sitku. Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut, odcedzamy i studzimy. Obraną cebulę drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Dodajemy pomidory z puszek, doprawiamy łyżeczką chili, ziół prowansalskich, pieprzem, solą i odrobiną cukru, mieszamy. Dusimy 15 minut na wolnym ogniu.
Kiełbasę kroimy pod kątem w plastry. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę osączamy z zalewy i mieszamy z groszkiem. Ziemniaki kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki, kukurydzę z grochem, kiełbasę, zalewamy sosem pomidorowym i delikatnie mieszamy. Na koniec wierzch posypujemy tartym serem.
Pieczemy 20-25 minut w 200º C. Gdyby góra za bardzo się spiekała, pod koniec przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy na ciepło z surówkami.
Zobacz także: