Reklama

Pikantne ciasto

Tarta na ostro jako idealna przekąska lub alternatywa dla obiadu.

Składniki na 6 porcji:

  • 1 duży kalafior
  • 15 dag sera żółtego
  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10 dag mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać. Papryki umyć, przekroić na pół, nasiona usunąć. Cebulę i papryki pokroić w paski. Czosnek drobno posiekać. 

2. Kalafiora wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, odcedzić. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić paprykę i cebulę, smażyć ok. 4 min. Na minutę przed końcem dodać posiekany czosnek. 

3. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać liście od łodyg i drobno posiekać. Ser grubo zetrzeć. Jajka ubić w dużej misce, wymieszać z mąką, serem i natką. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Dodać kalafiora i paprykę, całość wymieszać. 

Reklama

4. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 35 minut. Wyjąć, ale pozostawić w formie przez 5 minut. Pokroić na kawałki. Podawać gorące.

Zobacz także: 


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: tarta | ciasto | kalafior
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy