Pikantne ciasto
Tarta na ostro jako idealna przekąska lub alternatywa dla obiadu.
Sposób przygotowania
1. Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać. Papryki umyć, przekroić na pół, nasiona usunąć. Cebulę i papryki pokroić w paski. Czosnek drobno posiekać.
2. Kalafiora wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, odcedzić. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić paprykę i cebulę, smażyć ok. 4 min. Na minutę przed końcem dodać posiekany czosnek.
3. Natkę opłukać, osuszyć, oderwać liście od łodyg i drobno posiekać. Ser grubo zetrzeć. Jajka ubić w dużej misce, wymieszać z mąką, serem i natką. Doprawić solą, cząbrem i pieprzem. Dodać kalafiora i paprykę, całość wymieszać.
4. Masę przełożyć do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na ok. 35 minut. Wyjąć, ale pozostawić w formie przez 5 minut. Pokroić na kawałki. Podawać gorące.
Zobacz także: