Pikantne ciasto serowe
Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kilka listków rukoli odłożyć do dekoracji, resztę dość grubo posiekać. Suszone strączki chili pokruszyć.
Jajka wbić do miseczki, ubijać mikserem 2-3 minuty. Następnie wlać oliwę oraz mleko. Dołożyć starty żółty ser, pokrojoną mozzarellę, posiekaną rukolę, chili oraz kosteczki szynki. Przemieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do składników w misce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto, wierzch wyrównać, przykryć połówkami pomidorków. Lekko wcisnąć je do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Gotowe ciasto posypać odłożonymi listkami rukoli.