Pikantne ciasto serowe

Składniki
- 20 dag starty żółty ser
- 25 dag pomidory koktajlowe
- 10 dag rukola
- 1 opakowanie proszek do pieczenia
- 2 czerwone papryczki chilii
- pieprz
- 6 jajka
- 150 ml oliwa
- 250 ml mleko
- 12,5 dag mozarella
- 1 łyżeczka sól
- 15 dag szynka wędzona
- 36 dag mąka
Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kilka listków rukoli odłożyć do dekoracji, resztę dość grubo posiekać. Suszone strączki chili pokruszyć.
Jajka wbić do miseczki, ubijać mikserem 2-3 minuty. Następnie wlać oliwę oraz mleko. Dołożyć starty żółty ser, pokrojoną mozzarellę, posiekaną rukolę, chili oraz kosteczki szynki. Przemieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do składników w misce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto, wierzch wyrównać, przykryć połówkami pomidorków. Lekko wcisnąć je do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Gotowe ciasto posypać odłożonymi listkami rukoli.