Reklama

Pikantne ciasto serowe

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 20 dag starty żółty ser
  • 25 dag pomidory koktajlowe
  • 10 dag rukola
  • 1 opakowanie proszek do pieczenia
  • 2 czerwone papryczki chilii
  • pieprz
  • 6 jajka
  • 150 ml oliwa
  • 250 ml mleko
  • 12,5 dag mozarella
  • 1 łyżeczka sól
  • 15 dag szynka wędzona
  • 36 dag mąka

Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Szynkę pokroić w kosteczkę. Kilka listków rukoli odłożyć do dekoracji, resztę dość grubo posiekać. Suszone strączki chili pokruszyć.

Jajka wbić do miseczki, ubijać mikserem 2-3 minuty. Następnie wlać oliwę oraz mleko. Dołożyć starty żółty ser, pokrojoną mozzarellę, posiekaną rukolę, chili oraz kosteczki szynki. Przemieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do składników w misce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Reklama

Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć ciasto, wierzch wyrównać, przykryć połówkami pomidorków. Lekko wcisnąć je do środka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 60 minut. Gotowe ciasto posypać odłożonymi listkami rukoli.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy