Pikantne żeberka
Żeberka z miodem.
Składniki
- 1,20 kg żeberek
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- pół szklanki sosu barbecue
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki sosu słodko-kwaśnego
Przygotowanie:
Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij je, osusz i poczekaj, aż wystygną.
W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny. ll Żeberka posmaruj marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce.
Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty.
Podawaj z frytkami i surówką.
Zobacz także: