Pikantne żeberka
Miód dodany do potraw, cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę. Wypróbuj nasz przepis z miodowym akcentem.
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sos barbecue, miód i sos słodko-kwaśny.
2. Żeberka oczyść i włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj przez 15 minut. Potem wyjmij, osusz i odstaw.
3. Gdy wystygną obficie posmaruj je marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce.
4. Następnie włóż żeberka do brytfanny. Podlej małą ilością wody i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190°C, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia smaruj je od czasu do czasu resztą marynaty.
5. Podawaj z frytkami i surówką.
Zobacz także: