Pilaw z bulgur, pomidorami i piniolami
Tym pysznym daniem zajadają się muzułmanie i Żydzi. Piniole nadają mu wspaniały smak i fakturę.
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Podsmażaj cebulę, czosnek i piniole na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
2. Wrzuć pomidory i podsmażaj na średnim ogniu około 7 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Wsyp bulgur i przyprawy. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj, zmniejsz płomień i podgrzewaj 2 minuty. Wlej gorący wywar z warzyw. Doprowadź do wrzenia.
3. Przykryj i gotuj na małym ogniu, aż bulgur zmięknie, a płyn odparuje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na 15 minut. Podawaj na gorąco.
Przepis pochodzi z książki: Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata.
Zobacz także: