Reklama

Pizza Chicago – na grubym cieście

Dodaje smaku każdej potrawie, ale sam też jest doskonałą bazą wielu dań. Polecamy w wersji na puszystej pizzy amerykańskiej.

Składniki na ciasto

  • 25 dag mąki
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2 dag drożdży
  • sól, cukier

Składniki na wierzch

  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 4 plastry szynki
  • 5 pieczarek
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 duże pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

1. Zrobić zaczyn z drożdży, szczypty cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżek mąki, odstawić na 15 min. Wlać do mąki, dodać 1/2 łyżeczki soli, zagnieść ciasto. Dodać 3 łyżeczki oliwy, wyrobić, rozwałkować, przełożyć do posmarowanej łyżeczką oliwą tortownicy, zostawić do wyrośnięcia. 

2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Pieczarki i oliwki pokroić w plastry 

3. Na spodzie ciasta położyć 1 mozzarellę, pokrojoną w plastry, na niej pieczarki, szynkę i oliwki. Posypać startą na tarce mozzarellą, na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, całość zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C i piec 25 minut. Gotową pizzę posypać parmezanem, podawać od razu.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy