Pizza Chicago – na grubym cieście
Dodaje smaku każdej potrawie, ale sam też jest doskonałą bazą wielu dań. Polecamy w wersji na puszystej pizzy amerykańskiej.
Sposób przygotowania:
1. Zrobić zaczyn z drożdży, szczypty cukru, 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżek mąki, odstawić na 15 min. Wlać do mąki, dodać 1/2 łyżeczki soli, zagnieść ciasto. Dodać 3 łyżeczki oliwy, wyrobić, rozwałkować, przełożyć do posmarowanej łyżeczką oliwą tortownicy, zostawić do wyrośnięcia.
2. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać pomidory w puszce, doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut. Pieczarki i oliwki pokroić w plastry
3. Na spodzie ciasta położyć 1 mozzarellę, pokrojoną w plastry, na niej pieczarki, szynkę i oliwki. Posypać startą na tarce mozzarellą, na wierzchu ułożyć plastry pomidorów, całość zalać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C i piec 25 minut. Gotową pizzę posypać parmezanem, podawać od razu.
Zobacz także: