Pizza z gruszką
Uzupełnieniem przepisu jest salami. Spokojnie. Jeśli za nim nie przepadasz jest inne rozwiązanie. Upiecz pizzę, posyp ją pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Składniki
- 40 dag gotowego ciasta na pizzę
- 20 dag szpinaku w liściach
- 1 duża gruszka
- 15 dag ziemniaków
- 10 dag salami w plasterkach
- 5 dag miękkiego koziego sera
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz,
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Ciasto wyjąć z lodówki 10 minut przed obróbką. Szpinak opłukać, sparzyć. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki. Gruszkę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plastry. Rozmaryn opłukać, osuszyć, igiełki oderwać od łodygi, posiekać.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, uformować prostokąt 24x36 cm. Przełożyć na blachę.
Ciasto posmarować śmietaną, rozłożyć na nim ziemniaki, gruszki i plasterki salami. Na wierzchu ułożyć szpinak, posypać pokruszonym serem. Doprawić solą i pieprzem.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 20 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić miodem. Gorącą podawać od razu.
Zobacz także: