Placek czekoladowo-migdałowy
Podajmy z bitą śmietaną i kawą.

Składniki
- 250 g mąki
- 400 g masła
- 350 g cukru
- 8 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g migdałów bez skóry
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu
- łyżeczka cynamonu
- 750 g wiśni
- cukier puder
Wiśnie myjemy, suszymy, drylujemy i przekładamy na sitko, by odsączyć z nadmiaru soku.
Czekoladę i migdały drobno siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do malaksera przekładamy utarte żółtka z masłem, dodajemy posiekaną czekoladę i migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rum i wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły. Stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej blachy. Na wierzch wykładamy wiśnie i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy 35-45 minut w 180ºC. Ostudzony placek wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.