Placek dyniowy
Idealny do popołudniowej herbaty w zimne, jesienne dni.
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, aby odciekł nadmiar płynu. Żółtka oddzielamy od białek i razem z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i szczyptą soli miksujemy na gładką masę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian ze zmielonymi orzechami włoskimi mieszamy z masą olejowo-jajeczną, aby składniki się połączyły. Dodajemy startą dynię, mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny w 175ºC. Po około 40 minutach przykrywamy tortownicę folią aluminiową.
3. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, następnie przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Placek ustawiamy na dużym talerzu lub paterze, kroimy na porcje i podajemy, np. z bitą śmietaną lub konfiturą pomarańczową do mocnej kawy albo herbaty.
Zobacz także: