Reklama

Reklama

Placek dyniowy

Idealny do popołudniowej herbaty w zimne, jesienne dni.

Składniki

  • 750 g dyni Hokkaido
  • 3 jaja
  • 2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g orzechów włoskich mielonych
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Dynię obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, aby odciekł nadmiar płynu. Żółtka oddzielamy od białek i razem z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i szczyptą soli miksujemy na gładką masę. 

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian ze zmielonymi orzechami włoskimi mieszamy z masą olejowo-jajeczną, aby składniki się połączyły. Dodajemy startą dynię, mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i pieczemy około godziny w 175ºC. Po około 40 minutach przykrywamy tortownicę folią aluminiową. 

Reklama

3. Ciasto studzimy 10-15 minut w formie, następnie przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Placek ustawiamy na dużym talerzu lub paterze, kroimy na porcje i podajemy, np. z bitą śmietaną lub konfiturą pomarańczową do mocnej kawy albo herbaty.

Zobacz także:


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje