Placek z buraczkami i mozzarellą

Składniki
na 6 porcji
- 30 dag ugotowanych czerwonych buraków
- 20 dag kremowego twarożku śmietankowego
- 2 łyżki pesto (ze słoika)
- sól
- pieprz
- 40 dag gotowego surowego ciasta drożdżowego w rulonie (np. Henglein można
- kupić w Tesco, podobne ciasto oferuje też Lidl)
- 12,5 dag mozzarelli
- 5 gałązek czosnku niedźwiedziego albo bazylii
Przygotowanie:
1. Ugotowane, wystudzone buraki pokroić w cienkie plasterki. Twarożek utrzeć z pesto na gładką masę. Przyprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
2. Gotowe ciasto drożdżowe rozwinąć i wraz z papierem przełożyć na blachę tak, aby przykryło cały spód i brzegi formy do wysokości ok. 2 cm.
3. Ciasto posmarować serkiem z pesto. Rozłożyć plasterki buraków. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Położyć je na wierzchu placka.
4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 10- -15 minut. Czosnek niedźwiedzi (lub bazylię) opłukać, osuszyć, listki grubo posiekać. Posypać nimi upieczony placek.
Do placka z buraczkami równie dobrze jak mozzarella pasować będzie bardziej wyrazista w smaku bryndza (bardzo dobra jest Bryndza, a nawet ostrzejszy ser pleśniowy).