Placek z jagodami
Do tego ciasta najlepiej dodać ciemny cukier trzcinowy muscovado o intensywnym posmakumelasy albo nieco jaśniejszy demerara o smaku karmelowym.
Składniki
- 40 dag jagód
- 25 dag mąki pszennej razowej
- 15 dag masła
- 12 dag cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- 3,2 proc.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Owoce umyć, osączyć na sicie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ubijania, wbijać po 1 jajku, następnie dodawać po 1 łyżce mąki i mleka.
2. Blachę o wymiarach 24x27cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać nożem z wierzchu, obsypać jagodami.
3. Placek piec 40 min w temp. 175°C (sprawdzić patyczkiem, czy suchy). Wystudzony oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: