1. Umyte papryki przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski, a obraną cebulę w półplastry. Umyty kalafior dzielimy na różyczki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
2. Kalafior wrzucamy do gorącej osolonej wody na 2 minuty, odcedzamy.
3. Na rozgrzanym oleju 4-5 minut podsmażamy cebulę i paprykę. Minutę przed końcem dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy i zestawiamy z ognia.
4. Biały ser rozgniatamy. Dodajemy przesianą mąkę, jaja, pieprz, sól i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Na koniec łączymy z kalafiorem i papryką z cebulą.
5. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 200ºC. Placek możemy podać na ciepło lub na zimno. Idealnie będzie do niego pasowała surówka z kapusty.