Placek ze śliwkami
Przygotowanie:
Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wlej żółtka, wsyp 200 g cukru oraz cynamon. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Do drugiej miski włóż margarynę lub masło. Wsyp pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania do masy dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2 porcjach wsyp suche składniki. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Śliwki umyj, osusz. Przekrój na pół, usuń pestki. Blachę (o wym. 32x38 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Rozłóż połówki śliwek, zalej masą żółtkowo-cukrową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z ciastem. Piecz 50-60 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Podawaj z kleksem bitej śmietany lub jogurtu typu greckiego.
Zobacz także: