Placki z brukselką i żółtym serem
Takich jeszcze nie jedliście.
Składniki
- 30 dag brukselki
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 10 dag sera żółtego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Brukselkę drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie. W tym czasie rozbij jajka. Oddziel białka od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę.
Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem, po czym połącz z żółtkami i mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto. Do ciasta dołóż ostudzoną brukselkę i starty żółty ser. Na koniec połącz z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem udekoruj placki posiekaną natką pietruszki. Podawaj polane sosem śmietanowo-czosnkowym.