Reklama

Placki z brukselką i żółtym serem

Takich jeszcze nie jedliście.


Składniki

  • 30 dag brukselki
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Brukselkę drobno pokrój. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj ok. 5 minut. Następnie odcedź, opłucz w zimnej wodzie i odstaw, aż ocieknie.  W tym czasie rozbij jajka. Oddziel białka od żółtek, po czym ubij je na sztywną pianę.

Do miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem, po czym połącz z żółtkami i mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto.  Do ciasta dołóż ostudzoną brukselkę i starty żółty ser. Na koniec połącz z pianą z białek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stopniowo nalewaj ciasto i smaż placki z obu stron na złoty kolor.  Przed podaniem udekoruj placki posiekaną natką pietruszki. Podawaj polane sosem śmietanowo-czosnkowym.  
 

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy