Placki z cukinii i koperku
Szybkie danie na obiad.
Składniki
- 3 średnie cukinie
- sól
- pieprz
- jajko
- 6 łyżek mąki
- pęczek koperku
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
30 min
2
Przygotowanie
Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce jarzynowej (jeśli będą duże, trzeba je wcześniej obrać ze skóry i wydrążyć ze środka nasiona). Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj. Startą masę wrzuć do sitka i posyp szczyptą soli. Dokładnie odciśnij i przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek, posiekany koperek (trochę zostaw do dekoracji) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je z oleju na papierowym ręczniku, posyp koperkiem i podawaj.
31/2016 Na Żywo