Placki z fetą i cukinią
Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.
Sposób przygotowania:
1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy.
2. W jednej misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę z żółtkami.
3. Powstałe ciasto połącz z przygotowaną masą z cukinii i ubitą pianą. Delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej. Partiami kładź nieduże placuszki i smaż je z obu stron na złoto.
5. Koperek posiekaj i wsyp do jogurtu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do placków.
Zobacz także: