Placki z fetą i cukinią
Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.
Składniki
- 2 cukinie
- opakowanie sera feta
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej
na sos
- gęsty jogurt naturalny
- pół pęczka koperku
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy.
2. W jednej misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę z żółtkami.
3. Powstałe ciasto połącz z przygotowaną masą z cukinii i ubitą pianą. Delikatnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej olej. Partiami kładź nieduże placuszki i smaż je z obu stron na złoto.
5. Koperek posiekaj i wsyp do jogurtu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do placków.
Zobacz także: