Placki z fetą i cukinią

Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna.

Placki z cukinii sprawdzą się idealnie jako zdrowa przekąska
Placki z cukinii sprawdzą się idealnie jako zdrowa przekąska123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 cukinie
  • opakowanie sera feta
  • 15 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej

na sos

  • gęsty jogurt naturalny
  • pół pęczka koperku
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cukinie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Dopraw solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie odciśnij i odlej sok. Dodaj pokruszony ser feta, posiekaną natkę i przyprawy.

2. W jednej misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę z żółtkami.

3. Powstałe ciasto połącz z przygotowaną masą z cukinii i ubitą pianą. Delikatnie wymieszaj.

4. Na patelni rozgrzej olej. Partiami kładź nieduże placuszki i smaż je z obu stron na złoto.

5. Koperek posiekaj i wsyp do jogurtu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Sos wymieszaj i podawaj jako dodatek do placków.

Zobacz także:

Domowe chipsy - z cukinii!Interia Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas