Reklama

Placuszki marchewkowo-jajeczne

Przepisy na oryginalne śniadanie? Naprawdę warto się na nie skusić, jeśli szukasz pomysłu na oryginalne niedzielne śniadanie .

Składniki

  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 surowe jajka
  • ok. 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób  przygotowania:

1. Natkę pietruszki posiekaj. Marchewki obierz i razem z ugotowanymi na twardo jajkami zetrzyj grubo na tarce. Dodaj natkę i chrzan. Wbij surowe jajka. Wymieszaj, dosypując odpowiednią ilość bułki tartej. Przypraw solą i pieprzem. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje masy, formując placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawaj np. z naturalnym jogurtem lub z kwaśną śmietaną.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy