Placuszki marchewkowo-jajeczne
Przepisy na oryginalne śniadanie? Naprawdę warto się na nie skusić, jeśli szukasz pomysłu na oryginalne niedzielne śniadanie .
Składniki
- 3 średnie marchewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 surowe jajka
- ok. 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Natkę pietruszki posiekaj. Marchewki obierz i razem z ugotowanymi na twardo jajkami zetrzyj grubo na tarce. Dodaj natkę i chrzan. Wbij surowe jajka. Wymieszaj, dosypując odpowiednią ilość bułki tartej. Przypraw solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj porcje masy, formując placuszki. Smaż z obu stron na rumiano. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawaj np. z naturalnym jogurtem lub z kwaśną śmietaną.
Zobacz także: