Reklama

Placuszki z jabłkami

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • miód
  • listki mięty

Mąkę, cukier i sól wsyp do miski. Cały czas mieszając, wlej mleko i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Przygotowane ciasto odstaw na pół godziny.

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na grubsze plasterki tak, aby otrzymać krążki z dziurką w środku. 

Pokrojone jabłka włóż do ciasta. Smaż na rozgrzanym głębokim oleju.

Kiedy będą złote, wyjmij i ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Placki udekoruj listkami mięty. Podawaj na ciepło, polane niewielką ilością miodu. 

Reklama

Miód możesz zastąpić syropem klonowym lub wiórkami kokosowymi.

Sprawdź też:

Ciasta ze śliwkami

Ciasta z porzeczkami

Chutney z żurawiną lub rodzynkami

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy