Placuszki z owocami i miodem
Wyśmienity pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie.
Składniki
- 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- pół kostki rozpuszczonego masła
- 2 duże banany
- po garści malin i borówek
- miód
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem i masłem. Następnie wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki.
2. Banany obierz i pokrój w plastry. Resztę owoców umyj i osusz.
3. Na niewielkiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką i smaż z obu stron przez 2 minuty. Odsącz każdy placek na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Układaj je na talerzu jeden na drugim, przekładając plasterkami bananów, malin i borówek.
5. Na ostatnim placku ułóż resztę owoców. Obficie polej miodem i oprósz cukrem pudrem (puder możesz zastąpić prażonymi na suchej patelni orzechami). Podawaj na ciepło.
Zobacz także: