Reklama

Placuszki ze szpinakiem

Kolacja dla 2 osób.

Placuszki:

250 g liści szpinaku

1 ząbek czosnku

2 łyżki płatków owsianych

1 jajko

1 łyżka mąki razowej

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Sos czosnkowy:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 suszone pomidory

1 mały ząbek czosnku

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Placuszki: 

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i opłukany wcześniej szpinak, smaż około 2 minut, następnie przełóż szpinak na sitko, odciśnij nadmiar wody i drobno go pokrój. Jajko wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi i dopraw do smaku pieprzem i solą. Połącz ze szpinakiem. Masę nakładaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smaż około 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki smakują najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Reklama

 Sos czosnkowy: 

Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy