Placuszki:
250 g liści szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki płatków owsianych
1 jajko
1 łyżka mąki razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 suszone pomidory
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Placuszki:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i opłukany wcześniej szpinak, smaż około 2 minut, następnie przełóż szpinak na sitko, odciśnij nadmiar wody i drobno go pokrój. Jajko wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi i dopraw do smaku pieprzem i solą. Połącz ze szpinakiem. Masę nakładaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smaż około 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki smakują najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek.