Po niej będziesz lżejsza
Sałatka z czerwonej kapusty to prawdziwa witaminowa bomba. Możemy zrobić wersję z biała kapustą, będzie równie dobra. Można też dodać różne rodzaje sera.
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 25 dag zielonych winogron
- 20 dag żółtego sera
- 1 cytryna
- po 4 łyżki octu winnego i oliwy l sól,
- biały pieprz
- cukier
- listki melisy do dekoracji
15 min
4
Przygotowanie
Kapustę umyć, usunąć nieładne wierzchnie liście, bardzo drobno poszatkować.
Zmieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, dodać sól, cukier i pieprz, dobrze wymieszać.
Kapustę włożyć do dużej miski, polać sosem i mocno ugniatać dłońmi przez około 5 minut. Naczynie z kapustą przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (kapusta musi się przegryźć, wtedy nabierze smaku i zmięknie).
Winogrona umyć, oderwać z łodyżek, przekroić na pół. Ser pokroić w dekoracyjne trójkąty. Wymieszać z kapustą. Udekorować listkami melisy.
Zobacz także: