Po niej będziesz lżejsza
Sałatka z czerwonej kapusty to prawdziwa witaminowa bomba. Możemy zrobić wersję z biała kapustą, będzie równie dobra. Można też dodać różne rodzaje sera.
Przygotowanie
Kapustę umyć, usunąć nieładne wierzchnie liście, bardzo drobno poszatkować.
Zmieszać ocet, oliwę, sok z cytryny, dodać sól, cukier i pieprz, dobrze wymieszać.
Kapustę włożyć do dużej miski, polać sosem i mocno ugniatać dłońmi przez około 5 minut. Naczynie z kapustą przykryć i wstawić do lodówki na całą noc (kapusta musi się przegryźć, wtedy nabierze smaku i zmięknie).
Winogrona umyć, oderwać z łodyżek, przekroić na pół. Ser pokroić w dekoracyjne trójkąty. Wymieszać z kapustą. Udekorować listkami melisy.
Zobacz także: