Po tym poznasz prawdziwy jogurt
Powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii jogurtowych.
Im mniej w nim składników dodatkowych, np. zagęstników, tym jest lepszy. Zawsze wybieram jogurt naturalny, bo ma wiele zastosowań w kuchni, zarówno na słodko, jak i na słono.
Zamiast śmietany
Jeśli chcę, by zupa lub sos do mięs były mniej kaloryczne, nie zabielam ich śmietaną, tylko jogurtem naturalnym.
Do sałatek
Z jogurtu naturalnego często robię dressing do sałatek. Dodaję pokrojone świeże zioła, łyżkę oliwy z oliwek i soku z cytryny, doprawiam pieprzem i solą, mieszam.
Mrożone pralinki
Krótko mieszam jogurt naturalny z owocowymi musami. Masą napełniam umyte plastikowe foremki od czekoladek z bombonierek i wstawiam do zamrażalnika. Kiedy masa dobrze się zetnie, wyjmuję pralinki z foremek i od razu podaję do zjedzenia.
To trzeba wiedzieć
Ważne, aby jogurtu zbyt mocno nie ubijać albo za długo nie mieszać z innymi składnikami, gdyż staje się wodnisty.
Rady udzieliła Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna