Reklama

Podaj drób na różne sposoby

Kurczak z rożna to banał! Uracz rodzinę drobiowymi klopsikami, roladkami albo nawet gulaszem!

Pałka z kurczaka z warzywami

Składniki na 4 porcje: 4-6 pałek kurczaka, 2 kolorowe papryki, 5-6 ziemniaków, cukinia, 2 cebule, 2 marchwie, szklanka bulionu, 3-4 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju, 8 pieczarek, szklanka białego wina, 5 gałązek tymianku, 4-5 ząbków czosnku, papryczka chili, skórka z cytryny, 2 dymki, 3 listki laurowe, pieprz i sól.

Obrać czosnek i z dymką pociąć na kawałki. Chili pokroić w plasterki. Wino zmieszać z oliwą. Dodać czosnek, cebulę, chili, tymianek, listki laurowe i skórkę z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć pałki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Reklama

Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim pałki. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Warzywa i pieczarki opłukać i obrać. Marchewki i pieczarki pokroić w plasterki, a ziemniaki i cukinię na kawałki. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w grubą kostkę.

Warzywa wrzucić na patelnię. Mieszając, smażyć kilka minut na dużym ogniu. Oprószyć solą i pieprzem. Na warstwie warzyw ułożyć pałki. Podlać gorącym bulionem i pozostałą marynatą. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Klopsiki curry z warzywami

Składniki na 6 porcji: 70 dag mielonego mięsa drobiowego, po 10 dag marchewki, kalafiora oraz groszku, 1 czerstwa bułka, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 cebula, 1 czubata łyżeczka curry, 1/2 kieliszka białego wina, 3 łyżki masła, szklanka śmietany 30%, sól i pieprz.

Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić, cebulę drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku - gdy zmięknie, dodać ją do mięsa wraz z jajkiem. Następnie przyprawić solą, pieprzem, po czym dokładnie wyrobić.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i smażyć ok. 2 min. Zalać białym winem, przemieszać i dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i curry. Doprowadzić do wrzenia i wkładać uformowane klopsiki.

Gotować ok. 15 min. na małym ogniu. Sos powinien zagęścić się samoistnie. Jeśli używasz rzadkiej śmietany, warto go jednak zaprawić zasmażką.

Kurczak z orzechami

Składniki na 8 porcji: 1 tuszka kurczaka (około 1 i 1/2 kg), 2 łyżki masła, 1 i 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich, 2 jajka, 4 łyżeczki bułki tartej, 1/4 kostki masła, sól i pieprz.

Kurczaka umyć, osączyć. Mięso posolić i posypać pieprzem z zewnątrz oraz od środka.

Orzechy zemleć w maszynce do mielenia lub blenderze. Wymieszać je z żółtkami i bułką tartą. Pianę z białek ubić na sztywno, połączyć z masą orzechową, dodać sól i pieprz.

Otrzymanym farszem nadziać kurczaka, posmarować go masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec około 90 minut, polewając od sosem z pieczenia.

Farsz do kurczaka można też uzupełnić pokrojoną drobniutko cebulą oraz kilkoma jabłkami startymi na tarce. Pieczeń podawać z warzywami i ziemniakami gotowanymi na parze.

Marynowana pierś z indyka

Składniki na 6 porcji: 1 kg piersi z indyka,1 ząbek czosnku, 1 szklanka białego wina, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 4 gałązki natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, olej, liść laurowy, 2 gałązki tymianku, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków, szczypta imbiru i gałki muszkatołowej, gałązka świeżego koperku, sól i pieprz.

Przygotować marynatę: warzywa oczyścić i obrać, marchew i seler zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę, dodać posiekane zioła, przyprawy i sok z cytryny. Warzywa ugniatać ręką, aż zmiękną, następnie dolać wino.

Mięso pokroić w plastry i zalać je marynatą. Owinąć folią i odstawić do lodówki na osiem godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na oleju z dodatkiem 2 łyżek masła).

Gotowego indyka należy podawać z ziemniakami z wody oraz z surówką z czerwonej kapusty. Danie można ozdobić koperkiem.

Gulasz z indyka w żurawinie

Składniki na 4 porcje: 0,75 dag mięsa z udźca indyka, 1 słoik żurawiny do mięs, 1 szklanka tłustej śmietany 30 %, 1 cebula, olej do smażenia, 3 łyżki mąki, sól i pieprz.

Po oczyszczeniu i osuszeniu mięso z indyka należy pokroić w małą kostkę. Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju.

Mięso oprószyć mąką i dodać do cebuli. Smażyć na rozgrzanej patelni przez kilka minut. Następnie indyka przełożyć do wyższego naczynia i zalać mięso wodą (do pokrycia powierzchni).

Gotować mięso tak długo, aż stanie się miękkie. Wówczas dodać żurawinę, a całość zabielić śmietaną wymieszaną z resztą mąki. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

Gulasz podawać z makaronem lub ryżem. Wybornie smakuje też serwowany z kluseczkami lub kopytkami.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: kurczak pieczony
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy