Pokochaj mascarpone
Kuchnia
Zrób z niego klasyczny włoski deser lub dodaj do mięsa.
Pachnie świeżym mlekiem i ma niepowtarzalny, słodkawo-maślany smak. Można nim nadziewać filety drobiowe, zabielać sosy i zupy. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, szparagami i grzybami.
Mascarpone to postawa jednego z najpopularniejszych włoskich deserów - tiramisu. Jest bardzo proste. Wystarczy, że biszkopty namoczysz w mocnej kawie i likierze (np. amaretto) a do serka mascarpone dodasz żółtka i kilka łyżek cukru pudru i aromat wanilii po czym utrzesz na gładka masę. Biszkopty ułóż w pucharku warstwowo i przełóż serowym kremem. Na wierzchu deser obsyp gorzkim kakao lub wiórkami czekoladowymi. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Natnij ziemniaki i upiecz je w mundurkach. Do jeszcze gorących nałóż po łyżce mascarpone, dodaj kilka paseczków smażonego boczku i posyp szczypiorkiem. Ziemniaki można też pokroić w talarki, zalać mieszanką mleka, mascarpone, soli, pieprzu i zielonej cebulki. Zapiekankę piecz 25 minut, aż ser na wierzchu będzie miał lekko złotawy kolor.Na oliwie podsmaż 4 pokrojone szalotki i 25 dag grzybów leśnych. Dodaj listki szałwii, 4 łyżki mascarpone, sól i pieprz. Ugotuj kopytka. Do sosu dodaj 3 łyżki wody z gotowania i polej nim kluseczki. Podawaj z parmezanem. Będą ci potrzebne piersi kurze ze skórą. Skórę trzeba lekko poluzować, aby między nią a mięsem zrobiła się kieszonka, do której włożysz po 2 łyżki mascarpone. Piersi polej oliwą i przypraw. Umieść mięso w żaroodpornym naczyniu w towarzystwie pomidorków koktajlowych i kaparów. Piecz ok. 30 minut. Mascarpone ma kremową konsystencję i łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Jeżeli masz pod ręką świeżą bagietkę, możesz, przy pomocy mascarpone, błyskawicznie wyczarować smaczną, prostą przekąskę. Najpierw utrzyj serek mascarpone z solą, mielonym pieprzem i majerankiem albo kminkiem. Tak przygotowaną pastą posmaruj pokrojoną na kromki bagietkę i włóż na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Podawaj z sałatą.