Polędwica Wellington
Z ciasta francuskiego możemy przyrządzić naprawdę obłędne dania. Polecamy przepis na słynną polędwicę w stylu Wellington- domownicy będą zachwyceni!
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso około minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki, mielone grzyby, doprawiamy i smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy natkę, mieszamy i studzimy.
3. Ciasto rozwijamy i odcinamy cienkie paski z brzegów. Rozprowadzamy grzyby, kładziemy mięso i owijamy ciastem. Brzegi zlepiamy, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pasków robimy kratkę. Nacinamy ciasto w trzech miejscach i pieczemy ok. 10 minut w 200°C, a następnie kolejne 30 minut w 180°C.
Zobacz także: