Reklama

Polędwica Wellington

Z ciasta francuskiego możemy przyrządzić naprawdę obłędne dania. Polecamy przepis na słynną polędwicę w stylu Wellington- domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • łyżka mielonych grzybów suszonych
  • żółtko

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso około minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 

2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy pieczarki, mielone grzyby, doprawiamy i smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy natkę, mieszamy i studzimy. 

3. Ciasto rozwijamy i odcinamy cienkie paski z brzegów. Rozprowadzamy grzyby, kładziemy mięso i owijamy ciastem. Brzegi zlepiamy, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pasków robimy kratkę. Nacinamy ciasto w trzech miejscach i pieczemy ok. 10 minut w 200°C, a następnie kolejne 30 minut w 180°C.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy