Polędwica z gorgonzolą
To danie na pewno zachwyci twoich gości.
Składniki
- 4 polędwice wołowe
- 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 10 dag sera gorgonzola
- szklanka czerwonego wina
- 10 dag żurawiny
- łyżka zaprawki do sosu
- łyżka stołowa
- oleju l sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Polędwice natrzyj solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmij je z patelni, a do wypieczonego tłuszczu wlej czerwone wino.
2. Ser gorgonzola podziel na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Dodaj zielony pieprz, a następnie dopraw solą i pieprzem. Włóż ponownie polędwicę na patelnię i duś w sosie na wolnym ogniu przez 15 minut.
3. Do sosu dodaj zaprawkę i gotuj jeszcze przez minutę, mieszając. Dodaj żurawiny, podgrzej i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami.
Zobacz także: