Polędwiczka w cieście

Im mniej produktów położysz na wierzch francuskiego ciasta, tym będzie wyższe i lepiej się rozwarstwi podczas pieczenia. Dlatego jeśli nadziewasz je mięsem, pamiętaj, aby nie było ono zbyt tłuste lub mokre (np. mielone z warzywami). Unikaj również tart na francuskim cieście, ponieważ spód nie będzie sztywny.
Im mniej produktów położysz na wierzch francuskiego ciasta, tym będzie wyższe i lepiej się rozwarstwi podczas pieczenia. Dlatego jeśli nadziewasz je mięsem, pamiętaj, aby nie było ono zbyt tłuste lub mokre (np. mielone z warzywami). Unikaj również tart na francuskim cieście, ponieważ spód nie będzie sztywny.

Składniki

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • 5 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • ciasto francuskie
  • żółtko do posmarowania ciasta
  • sól i pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie: 

Polędwiczkę dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprósz oregano i wysmaruj oliwą. 

Na rozgrzanej patelni połóż mięso i zrumień z każdej strony (po 2 minuty). Odłóż na talerz i posmaruj musztardą.

Na desce rozłóż plasterki szynki, jeden obok drugiego, pośrodku połóż mięso (w poprzek plasterków) i zwiń. 

Ciasto francuskie rozwałkuj na plastry około 2 mm grubości. Na środku połóż polędwiczkę i ciasno zawiń, zlep końce.

Roladkę połóż łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj żółtkiem, zrób wzór tępą stroną noża. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200°C przez 25 minut.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas