Polędwiczka w cieście

Składniki
- 60 dag polędwiczki wieprzowej
- łyżka oliwy
- łyżeczka musztardy
- 5 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- ciasto francuskie
- żółtko do posmarowania ciasta
- sól i pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Polędwiczkę dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprósz oregano i wysmaruj oliwą.
Na rozgrzanej patelni połóż mięso i zrumień z każdej strony (po 2 minuty). Odłóż na talerz i posmaruj musztardą.
Na desce rozłóż plasterki szynki, jeden obok drugiego, pośrodku połóż mięso (w poprzek plasterków) i zwiń.
Ciasto francuskie rozwałkuj na plastry około 2 mm grubości. Na środku połóż polędwiczkę i ciasno zawiń, zlep końce.
Roladkę połóż łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj żółtkiem, zrób wzór tępą stroną noża. Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200°C przez 25 minut.
Zobacz także: