Reklama

Reklama

Polędwiczki w cieście

Przepis na aromatyczne polędwiczki w cieście francuskim z dodatkiem tego, co jesienią lubimy najbardziej - z grzybami.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
  • 1 cebula
  • 600 g grzybów, np. pieczarek
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyj, podziel na 4 części. Oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w małą kostkę. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dopraw solą i pieprzem. Na czystej patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak. Smaż mieszając ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. 

Reklama

3. Ciasto podziel na 8 części. Przygotuj 4 kawałki ciasta. Środek każdego oprósz bułką tartą i wyłóż szpinak. Na nim ułóż kawałek mięsa a na nim grzyby. Przykryj pozostałymi kawałkami ciasta, mocno zlep brzegi. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 200°C.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy