Polędwiczki w cieście
Przepis na aromatyczne polędwiczki w cieście francuskim z dodatkiem tego, co jesienią lubimy najbardziej - z grzybami.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- 1 cebula
- 600 g grzybów, np. pieczarek
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 łyżki masła
- 4 łyżeczki bułki tartej
- 1 jajko
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj, podziel na 4 części. Oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, pokrój w małą kostkę. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dopraw solą i pieprzem. Na czystej patelni rozgrzej masło. Wrzuć szpinak. Smaż mieszając ok. 5 min. Dodaj przeciśnięty czosnek oraz śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku.
3. Ciasto podziel na 8 części. Przygotuj 4 kawałki ciasta. Środek każdego oprósz bułką tartą i wyłóż szpinak. Na nim ułóż kawałek mięsa a na nim grzyby. Przykryj pozostałymi kawałkami ciasta, mocno zlep brzegi. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 200°C.
Zobacz także: