Reklama

Polędwiczki w pachnącym sosie

Danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 650 g)
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 500 g małych ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 250 g pomidorków cherry
  • 8 łodyżek tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g śmietany
  • 30 proc. tłuszczu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Umyj polędwiczkę, osusz, delikatnie oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń ją plasterkami szynki. 2. Ziemniaki i cukinię umyj i pokrój w ćwiartki, a połowę dymki - drobno. 4. W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, ziemniaki, warzywa. 5. Ubij śmietanę i delikatnie wymieszaj ją z musztardą, dodaj sól, pieprz i cukier. Zalej tym mięso i warzywa. Wstaw do piekarnika. 6. Piecz w 200 st. C przez 20 min. 7. Posyp dymką, płatkami migdałowymi i listkami tymianku.

Zobacz także:

Reklama


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy