Polędwiczki w pachnącym sosie
Danie jednogarnkowe.
Składniki
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 650 g)
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 500 g małych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- 1 pęczek cebuli dymki
- 250 g pomidorków cherry
- 8 łodyżek tymianku
- 3 łyżki oleju
- 250 g śmietany
- 30 proc. tłuszczu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyj polędwiczkę, osusz, delikatnie oprósz solą i pieprzem, a następnie owiń ją plasterkami szynki. 2. Ziemniaki i cukinię umyj i pokrój w ćwiartki, a połowę dymki - drobno. 4. W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, ziemniaki, warzywa. 5. Ubij śmietanę i delikatnie wymieszaj ją z musztardą, dodaj sól, pieprz i cukier. Zalej tym mięso i warzywa. Wstaw do piekarnika. 6. Piecz w 200 st. C przez 20 min. 7. Posyp dymką, płatkami migdałowymi i listkami tymianku.
Zobacz także: