Polędwiczki w ziołowo-orzechowej panierce
Orzechy są bardzo smaczne, zawierają mnóstwo cennych składników i nawet prostym potrawom nadają wyrazisty smak.
1. Polędwiczki umyj, osusz, a następnie usuń błonki. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Na patelni z grubym dnem rozpuść masło, dodaj dwie łyżki oleju i obsmaż mięso.
3. Przełóż je na deskę do krojenia i posmaruj musztardą.
4. Zmiel orzechy na grudki. Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. Chronią przed udarem, zawałem i chorobą wieńcową. Dodają energii, poprawiają koncentrację oraz niwelują skutki stresu.
5. Do orzechów dodaj zioła, wymieszaj i obtocz polędwiczki.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz mięso około 15-20 minut.
7. Na tłuszczu po polędwiczkach podsmaż umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę.
8. Umyj i osusz sałatę.
9. Kukurydzę z puszki wysyp na sito i opłucz pod bieżącą wodą.
10. Porwij sałatę, wyłóż na nią kukurydzę i krążki marchewki. Polej jogurtem naturalnym i udekoruj listkami natki. Ciepłe polędwiczki pokrój w plastry i połóż na sałacie.
Warto wiedzieć!
Niektórzy ich unikają, bo mają sporo kalorii. To błąd. Orzechy są bardzo smaczne, zawierają mnóstwo cennych składników i nawet prostym potrawom nadają wyrazisty smak.