Pomidory po prowansalsku
Przygotowanie tego dania nie sprawia trudności, a efekt za każdym razem zachwyca domowników.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Pomidory i cukinię myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy.
Pomidory odcinamy na 3/4 wysokości od strony szypułek. Wydrążamy miąższ, który kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na sitko i osączamy z nadmiaru soku. Wnętrze pomidora oprószamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i masło. Szklimy cebulę, dodajemy cukinię i chwilę smażymy. Następnie przekładamy miąższ z pomidorów i dusimy 5-7 minut, by odparował nadmiar płynu. Na koniec łączymy z ryżem, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Pomidory wypełniamy farszem i ustawiamy w naczyniu. Wierzchy posypujemy odrobiną bułki tartej. Zapiekamy około 10 minut w 180º C.
Zobacz także: