Reklama

Pomidory po prowansalsku

Przygotowanie tego dania nie sprawia trudności, a efekt za każdym razem zachwyca domowników.

Czas przyrządzenia: 40
Składniki dla: 6

Składniki

  • 6 dużych pomidorów
  • 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • nieduża cukinia
  • średniej wielkości cebula
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Pomidory i cukinię myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy. 

Pomidory odcinamy na 3/4 wysokości od strony szypułek. Wydrążamy miąższ, który kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na sitko i osączamy z nadmiaru soku. Wnętrze pomidora oprószamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy. 

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i masło. Szklimy cebulę, dodajemy cukinię i chwilę smażymy. Następnie przekładamy miąższ z pomidorów i dusimy 5-7 minut, by odparował nadmiar płynu. Na koniec łączymy z ryżem, doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Pomidory wypełniamy farszem i ustawiamy w naczyniu. Wierzchy posypujemy odrobiną bułki tartej. Zapiekamy około 10 minut w 180º C. 

Zobacz także:

Reklama



Rewia
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | faszerowane warzywa | Kolacja | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy