Popularne desery PRL-u

Wuzetka powstała jako efekt konkursu na ciasto, które miało promować Warszawę
Wuzetka powstała jako efekt konkursu na ciasto, które miało promować Warszawę123RF/PICSEL
Napoleonka przywędrowała na nasze stoły z Francji
Napoleonka przywędrowała na nasze stoły z Francji123RF/PICSEL
Wuzetka powstała jako efekt konkursu na ciasto, które miało promować Warszawę
Wuzetka powstała jako efekt konkursu na ciasto, które miało promować Warszawę123RF/PICSEL

Tradycyjna napoleonka

Składniki

  • 2 gotowe płaty ciasta francuskiego
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 l tłustego mleka
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania ciasta

W-Z, czyli wuzetka

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 450 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 cytryny
  • wiśniówka
Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nostalgia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?