Reklama

Pora na pomidora

Faszerowane pomidory

Składniki

  • 8 pomidorów
  • cebula
  • kajzerka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 25 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • ser mozzarella
  • 2 łyżki żółtego startego sera
  • łyżka masła
  • sól,
  • pieprz i zioła

Przygotowanie:

Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane jajko. Wrzuć starty ser i dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Przypraw.

Pomidory umyj, osusz, ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej połówki pomidora łyżeczką wydrąż miąższ i napełnij ją farszem mięsnym. Przykryj odciętym kawałkiem. Na wierzchu połóż, na krzyż, kawałek plasterka mozzarelli. Włóż do żaroodpornego naczynia.

Skrop roztopionym masłem i posyp świeżymi ziołami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem.

Reklama


Zupa z pieczonych warzyw

Składniki

  • 2 kg przekrojonych na połówki pomidorów
  • 6 nieobranych ząbków czosnku
  • cebula
  • oliwa
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na blasze ułóż pomidory i ząbki czosnku. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temp. 180°C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Czosnek obierz z łupin.

W garnku stop masło i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp oregano i cukier. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dodaj pomidory, czosnek i bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku.

Tarta z pomidorami

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 4 łyżki masła
  • żółtko
  • pół szklanki wody
  • pomidor malinowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • 20 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera feta
  • sól i pieprz
  • rukola

Przygotowanie:

Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i wodą, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową.

Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem. Na ciasto wlej masę jajeczną i wstaw je do piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę, ułóż na niej plasterki sera i pomidora. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 180°C. Posyp rukolą i podawaj.

Jajka sadzone z pomidorami

Składniki

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • biała cebula
  • garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 25 dag fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej pod wodą
  • pęczek kolendry
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • olej
  • sól i pieprz
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz oliwki.

Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną.

Przed podaniem danie posyp drobno posiekaną kolendrą i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy