Pora na pomidora

Faszerowane pomidory
Składniki
- 8 pomidorów
- cebula
- kajzerka
- 1/4 szklanki mleka
- 25 dag mięsa mielonego
- jajko
- ser mozzarella
- 2 łyżki żółtego startego sera
- łyżka masła
- sól,
- pieprz i zioła
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane jajko. Wrzuć starty ser i dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Przypraw.
Pomidory umyj, osusz, ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej połówki pomidora łyżeczką wydrąż miąższ i napełnij ją farszem mięsnym. Przykryj odciętym kawałkiem. Na wierzchu połóż, na krzyż, kawałek plasterka mozzarelli. Włóż do żaroodpornego naczynia.
Skrop roztopionym masłem i posyp świeżymi ziołami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem.

Zupa z pieczonych warzyw
Składniki
- 2 kg przekrojonych na połówki pomidorów
- 6 nieobranych ząbków czosnku
- cebula
- oliwa
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki cukru
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietany
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na blasze ułóż pomidory i ząbki czosnku. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temp. 180°C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Czosnek obierz z łupin.
W garnku stop masło i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp oregano i cukier. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dodaj pomidory, czosnek i bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku.

Tarta z pomidorami
Składniki
- 30 dag mąki
- 4 łyżki masła
- żółtko
- pół szklanki wody
- pomidor malinowy
- 2 łyżki śmietany
- 3 jajka
- ząbek czosnku
- 20 dag sera mozzarella
- 10 dag sera feta
- sól i pieprz
- rukola
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i wodą, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową.
Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem. Na ciasto wlej masę jajeczną i wstaw je do piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę, ułóż na niej plasterki sera i pomidora. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 180°C. Posyp rukolą i podawaj.

Jajka sadzone z pomidorami
Składniki
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- biała cebula
- garść zielonych oliwek pokrojonych w grube talarki
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 25 dag fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej pod wodą
- pęczek kolendry
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- olej
- sól i pieprz
- 4 jajka
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz oliwki.
Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną.
Przed podaniem danie posyp drobno posiekaną kolendrą i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
Zobacz także: