Pora na pomidora
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane jajko. Wrzuć starty ser i dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Przypraw.
Pomidory umyj, osusz, ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej połówki pomidora łyżeczką wydrąż miąższ i napełnij ją farszem mięsnym. Przykryj odciętym kawałkiem. Na wierzchu połóż, na krzyż, kawałek plasterka mozzarelli. Włóż do żaroodpornego naczynia.
Skrop roztopionym masłem i posyp świeżymi ziołami. Zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z ryżem.
Przygotowanie:
Na blasze ułóż pomidory i ząbki czosnku. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temp. 180°C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Czosnek obierz z łupin.
W garnku stop masło i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp oregano i cukier. Całość wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dodaj pomidory, czosnek i bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Zupę zmiksuj. Wymieszaj ze śmietaną i przypraw do smaku.
Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i wodą, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową.
Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem. Na ciasto wlej masę jajeczną i wstaw je do piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę, ułóż na niej plasterki sera i pomidora. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 180°C. Posyp rukolą i podawaj.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Po 5 minutach dodaj przecier pomidorowy, fasolę, kminek, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz oliwki.
Wszystko delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić fasoli. Smaż na maleńkim ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na wierzch wbij jajka, starając się zachować między nimi odstęp. Smaż kilka minut, aż się zetną.
Przed podaniem danie posyp drobno posiekaną kolendrą i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
Zobacz także: