Reklama

Poranna kanapka z maślaną jajecznicą

Dorzucam do niej ekstra plastry chrupiącego bekonu i awokado. Wtedy to prawdziwa petarda - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.

Składniki

  • porcja maślanej jajecznicy
  • garść świeżo tartego parmezanu
  • dobrej jakości bułka
  • 1 spory pomidor
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka balsamico
  • 1 ząbek czosnku
  • 1½ łyżki miodu
  • sól

Pod koniec smażenia jajecznicy dodaj do niej parmezan. Pomidora przekrój na pół, usuń miejsce po szypułce, a następnie każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół. Pomidorowe ćwiartki przełóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, miodem i balsamico, posyp drobniutko posiekanym czosnkiem i dopraw solą.

Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 25-30 min. Pomidor powinien apetycznie się przypiec i skarmelizować.

Bułkę przekrój na pół, posmaruj każdą połówkę łyżką soków, które zgromadziły się przy pieczeniu pomidora. Wypełnij ją parmezanową jajecznicą i kawałkami pieczonego pomidora.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy