Poranna kanapka z maślaną jajecznicą
Dorzucam do niej ekstra plastry chrupiącego bekonu i awokado. Wtedy to prawdziwa petarda - pisze Jan Paszkowski w książce "Jedz, śmiej się i walcz", którą wydał wraz z Joanną Jędrzejczyk.
Pod koniec smażenia jajecznicy dodaj do niej parmezan. Pomidora przekrój na pół, usuń miejsce po szypułce, a następnie każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół. Pomidorowe ćwiartki przełóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą, miodem i balsamico, posyp drobniutko posiekanym czosnkiem i dopraw solą.
Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 25-30 min. Pomidor powinien apetycznie się przypiec i skarmelizować.
Bułkę przekrój na pół, posmaruj każdą połówkę łyżką soków, które zgromadziły się przy pieczeniu pomidora. Wypełnij ją parmezanową jajecznicą i kawałkami pieczonego pomidora.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Jana Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz" - przeczytaj wywiad z autorami