Portugalskie „Pastéis de Nata”
Pastéis de nata to popularne w Portugalii mini tarty - babeczki budyniowe zapiekane w perfekcyjnie chrupkim cieście francuskim. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy i 1/4 szklanki mleka. Wymieszaj rózgą kuchenną i pozostaw.
2. W garnuszku zagotuj wodę z laską cynamonu i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i mieszaj, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.
3. W drugim naczyniu zagotuj mleko. Gorącym zalej rozprowadzoną mąkę i wymieszaj szybko rózgą kuchenną.
4. Z syropu cukrowego wyjmij laskę cynamonu. Następnie wlej go do mleka z mąką i wymieszaj. Żółtka roztrzep i połącz z masą. Następnie przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Odstaw.
5. Ciasto francuskie rozwiń, wyjmij papier i ponownie zroluj. Podziel na 12 części. Każdą wylep dno i boki formy na babeczki. Napełnij kremem do 3/4 wysokości. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 240°C. Oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: