Reklama

Reklama

Portugalskie „Pastéis de Nata”

Pastéis de nata to popularne w Portugalii mini tarty - babeczki budyniowe zapiekane w perfekcyjnie chrupkim cieście francuskim. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego (najlepiej na maśle)
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (można zastąpić 16 g cukru wanilinowego)
  • cukier puder do oprószenia gorących babeczek

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy i 1/4 szklanki mleka. Wymieszaj rózgą kuchenną i pozostaw. 

2. W garnuszku zagotuj wodę z laską cynamonu i cukrem. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika i mieszaj, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. 

3. W drugim naczyniu zagotuj mleko. Gorącym zalej rozprowadzoną mąkę i wymieszaj szybko rózgą kuchenną. 

4. Z syropu cukrowego wyjmij laskę cynamonu. Następnie wlej go do mleka z mąką i wymieszaj. Żółtka roztrzep i połącz z masą. Następnie przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Odstaw. 

Reklama

5. Ciasto francuskie rozwiń, wyjmij papier i ponownie zroluj. Podziel na 12 części. Każdą wylep dno i boki formy na babeczki. Napełnij kremem do 3/4 wysokości. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 240°C. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy