Pory na 4 sposoby
Lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy - ale wciąż niedoceniany. Poznaj doskonałe przepisy, dzięki którym pory częściej zagoszczą na twoim stole.
Pory pokroić w krążki i blanszować we wrzątku 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w słupki, szynkę w paseczki.
Jogurt zmieszać ze śmietaną i 3 łyżkami soku ananasowego. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowane składniki wymieszać wraz z sosem i odstawić na 30 minut.
Pory gotować 15 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę drobno pokroić. Ocet wymieszać z musztardą, miodem, olejem, solą i pieprzem. Dodać jajka i natkę. Por podawać polane sosem.
Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować 5 minut. Dodać chrzan i doprawić solą i pieprzem.
Pory odcedzić, zawinąć w plasterki wędliny i ułożyć w posmarowanych masłem foremkach. Zalać sosem i posypać startym serem. Piec w 225 st. C przez 20-25 minut.
Ziemniaki obrać, pory i ziemniaki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i bulion, gotować 10-15 minut pod przykryciem. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z łososiem (pokrojonym w paski) i koperkiem.