Pory na 4 sposoby
Lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy - ale wciąż niedoceniany. Poznaj doskonałe przepisy, dzięki którym pory częściej zagoszczą na twoim stole.

Sałatka z porów
Składniki
- 2 pory
- Sól
- Puszka ananasów w plastrach
- 100 g sera gouda
- 100 g szynki w plastrach
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pieprz
Pory pokroić w krążki i blanszować we wrzątku 2-3 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki, ser pokroić w słupki, szynkę w paseczki.
Jogurt zmieszać ze śmietaną i 3 łyżkami soku ananasowego. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowane składniki wymieszać wraz z sosem i odstawić na 30 minut.

Pory z winegretem
Składniki
- 2 jajka
- 8 porów
- Sól
- Pół pęczka natki pietruszki
- 5-6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka średnio ostrej musztardy
- 2 łyżki miodu
- Pieprz
- 5 łyżek oleju
Pory gotować 15 minut w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę drobno pokroić. Ocet wymieszać z musztardą, miodem, olejem, solą i pieprzem. Dodać jajka i natkę. Por podawać polane sosem.

Gratin z porów
Składniki
- 4 pory
- Sól
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 250 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 30-40 g tartego chrzanu (ze słoika)
- 12-16 plasterków szynki
- 100 g tartego sera
Pory pokroić na 8-10 cm kawałki. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszając i gotować 5 minut. Dodać chrzan i doprawić solą i pieprzem.
Pory odcedzić, zawinąć w plasterki wędliny i ułożyć w posmarowanych masłem foremkach. Zalać sosem i posypać startym serem. Piec w 225 st. C przez 20-25 minut.

Zupa z porów
Składniki
- 750 g porów
- 300 g ziemniaków
- 20 g masła
- Sól, pieprz
- 300 ml białego wytrawnego winna
- 1 l bulionu
- Koperek
- 100 g wędzonego łososia w plastrach
- 40 g tartego parmezanu
- 150 g śmietany
- Cukier
Ziemniaki obrać, pory i ziemniaki pokroić na kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino i bulion, gotować 10-15 minut pod przykryciem. Zupę zmiksować. Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Podawać z łososiem (pokrojonym w paski) i koperkiem.