Powidła czas zacząć!

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Rolnicy na targu powiedzieli mi, że w tym roku trzeba się spieszyć z robieniem powideł śliwkowych.

Jeśli przygotowujesz powidła ze słodkich, późno zebranych śliwek, w ogóle nie musisz dodawać cukru
Jeśli przygotowujesz powidła ze słodkich, późno zebranych śliwek, w ogóle nie musisz dodawać cukru123RF/PICSEL

No więc powtarzam wam: spieszcie się, bo plony węgierkowe nie są powalające i raczej nie ma sensu czekać na to, że ceny jakoś drastycznie spadną.

Najlepszy sposób na powidła jaki znam, to wypiekanie - tak, jak to robiły nasze prababki.

Wkładam do kamiennego garnka wypestkowane owoce - w pięciolitrowym garze zmieści się 3-3,5 kg śliwek, wystarczy dobrze upchać.

Tradycyjne sposoby są najlepsze: wypiekaj powidła w kamiennym garnku
Tradycyjne sposoby są najlepsze: wypiekaj powidła w kamiennym garnku123RF/PICSEL

Następnie wkładam garnek do piekarnika, nastawiam temperaturę na 220°C i piekę nieprzerwanie przez 3-4 godziny. Parę razy w międzyczasie trzeba powidła zamieszać.

Następnego dnia dodaję 10-15 łyżek cukru, w zależności od tego, jak słodkie są śliwki (w tym roku można dać go trochę mniej) i piekę jeszcze przez półtorej godziny.

Powidła to doskonały dodatek do ciast, deserów, klusek na parze oraz kanapek
Powidła to doskonały dodatek do ciast, deserów, klusek na parze oraz kanapek123RF/PICSEL

Wychodzą z tego ze 4 słoiczki 330 ml czystej śliwkowej esencji - idealne do twarożku na śniadanie, idealne do wszystkich ciast. Bez tych powideł jesień się nie liczy!

Magda Gessler

W tych przepisach wykorzystasz powidła:

Smaki Życia
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na