Proste triki, by utrzymać porządek w kuchni nawet po "wielkim gotowaniu"

Podczas lockdownu niektórzy z nas gotują częściej niż zwykle. Decydujemy się na przygotowywanie wystawnego obiadu, domowego pieczywa albo po prostu zwykłej kolacji w formie kanapek, które wzbogacamy wieloma składnikami. Wszystko jak najbardziej na plus, jednak po wielkim gotowaniu zostaje zwykle... wielki bałagan. Jak szybko się go pozbyć albo w ogóle do niego nie doprowadzić? Podzielę się z wami kilkoma niezawodnymi sposobami.

Ewa Wachowicz zdradza sposoby na utrzymanie kuchni w czystości
Ewa Wachowicz zdradza sposoby na utrzymanie kuchni w czystości Piotr PodlewskiAKPA

Odpowiednie przygotowanie "miejsca pracy"...

...i nie chodzi tutaj tylko o to, by przygotować wszystkie niezbędne składniki do przyrządzenia danego posiłku. Warto zadbać również o przestrzeń i jej odpowiednie zabezpieczenie, które pozwoli nam bardzo szybko posprzątać i cieszyć smakiem świeżo przygotowanego posiłku.

Na początku zacznijmy od prostych czynności, dzięki którym gotowanie będzie proste, sprawniejsze, a także przyjemniejsze. Jeśli mamy zmywarkę to ją opróżnijmy, jeśli zaś nie, to umyjmy wszystkie naczynia.

Podczas przygotowywania posiłków, kiedy to używamy różnych naczyń, będziemy mogli od razu umieścić je w pustym zlewie albo zmywarce. Podobnie w przypadku kosza na śmieci - opróżnijmy go, zanim zabierzemy się za gotowanie. Warto też usunąć z blatu oraz półek naściennych wszystkie zbędne elementy.

Najprawdopodobniej położymy tam bowiem wszelkiego rodzaju przyprawy i produkty spożywcze, niezbędne do przygotowania naszego posiłku. Po zakończeniu gotowania, pracy i sprzątania będzie o połowę mniej!

Banalną, ale równie istotną rzeczą jest regularne wietrzenie kuchni. Jeśli pogoda sprzyja, to otwórzmy okna. W przeciwny wypadku użyjmy wywietrzniki.

O sprzątaniu pomyślcie już... na zakupach

Istnieją sprawdzone triki, które niemal w magiczny sposób chronią kuchnię przed bałaganem. Oto kilka z nich.

Po pierwsze - o sprzątaniu myślcie już na zakupach. Nie kupujcie zbędnych produktów i nie nabywajcie ich w nadmiarze, aby nie wyrzucać potem tych niewykorzystanych. Zróbcie listę zakupów i unikajcie ich, kiedy jesteście głodni. Zakupy rozpakowujcie tak, aby zawsze wiedzieć, co, gdzie macie. Dzięki temu zaoszczędzicie czas i nie zrobicie bałaganu.

Ja posiadam na przykład specjalne, szklane pojemniki na produkty sypkie czy też przyprawy oraz woreczki do zamrażania. Jak to się wiąże z unikaniem bałaganu? Do pojemników przesypuję mąkę, kaszę, ryż czy cukier. Z nich łatwiej się je nabiera i nie rozsypują się, jak to jest w przypadku rozerwanych opakowań. To też bardziej higieniczne oraz estetyczne.

Jeśli robimy sos albo zupę, zwłaszcza o intensywnej barwie, to zabezpieczmy płytę kuchenki gazowej folią aluminiową. To metoda, którą stosuje niemal każda pani domu w Maroko i która doskonale się sprawdza tak naprawdę w każdym możliwym przypadku. Taki sposób stosowany jest też w restauracjach.

Zanim zaczniesz gotować, rozłóż na kuchence folię aluminiową
Zanim zaczniesz gotować, rozłóż na kuchence folię aluminiową123RF/PICSEL

Nie ma się co oszukiwać - coś zawsze się wyleje albo wykipi. Po gotowaniu należy więc po prostu zebrać folię i wyrzucić - nic prostszego ani szybszego. Podobną zasadę można stosować w przypadku krojenia, obierania czy też patroszenia ryb. Blat, na którym to robimy, wyścielmy folią aluminiową albo papierem spożywczym.

Jak przygotować kandyzowane dodatki do deserów? Dowiesz się na kolejnej stronie>>>

Jak można wykorzystać skórki z cytryn?
Jak można wykorzystać skórki z cytryn?archiwum prywatne

Nie marnujmy żywności, dbając jednocześnie o porządek. Jak to zrobić?

Często przygotowujemy potrawy i niektórych składników mamy w nadmiarze. Zamiast wyrzucać je do kosza albo ustawiać w lodówce na półkach, to pokrójmy i wrzućmy do próżniowych pudełek. Przykładowo - jeśli zostało wam kilka warzyw przy przygotowywaniu obiadu i nie wiecie, co z nimi zrobić, to pokrójcie je w kostkę i wrzućcie do takiego pojemnika.

Została ci po kolacji wędlina? Wykorzystaj ją do bigosu lub szakszuki
Została ci po kolacji wędlina? Wykorzystaj ją do bigosu lub szakszuki123RF/PICSEL

Na drugi dzień można je ugotować i wykorzystać jako dodatek do dania głównego albo też zmiksować, tworząc dzięki temu zupę krem. Osobiście uwielbiam sałatkę warzywną, którą też często z nich przygotowuję. Z kolei resztki wędlin, które są jeszcze zdatne do spożycia, można dodać do bigosu albo szakszuki.

Obieracie cytrusy? Z ich skórek można zrobić kandyzowane dodatki do deserów, czy nawet herbaty w chłodne dni. Poniżej znajdziecie szybką instrukcję.

Proponuję zrobić to z ekologicznych cytryn (w innym wypadku dobrze jest wygotować skórki przed pokrojeniem). Skórki z dobrze wyszorowanych i pozbawionych białych błonek cytryn kroimy w bardzo drobna kostkę. Przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i mieszamy.

Gdy cukier się rozpuści smażymy na małym ogniu ok pół godziny. Gdyby coś się przypalało - podlewamy wodą. Po tym czasie studzimy, przekładamy do słoika, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Podobnie postąpić można w przypadku pomarańczy.

Recykling - jak wykorzystać resztki, które nie nadają się do jedzenia, a przy okazji zadbać o czystość?

O ile "pudełka" sprawdzą się w przypadku rzeczy, które możemy wykorzystać kulinarnie, o tyle nie do końca, jeśli chodzi o te pozostałe. Dla tych innych znajdzie się jednak alternatywne zastosowanie, tak, by nie skończyły w koszu na śmieci.

Zanim coś wyrzucicie to przekonajcie się, że nie można tego użyć na przykład w przypadku pielęgnacji. Tak fusy z kawy to doskonały peeling. Można też nimi podsypywać rośliny, traktując jako nawóz. Wcześniej należy się jednak zorientować, jakiej pielęgnacji wymagają poszczególne gatunki.

Fusy z kawy to doskonały nawóz dla niektórych roślin
Fusy z kawy to doskonały nawóz dla niektórych roślin123RF/PICSEL

Zachęcam też do segregowania śmieci. Mam estetycznie wyglądające pojemniki w kuchni: osobno na papier, szkło i plastik, a pod zlewem jeden kosz na odpady bio, a drugi na zmieszane. Dzięki temu staram się z całą rodziną żyć bardziej ekologicznie i pielęgnować właściwe nawyki.

Jeśli mieszkacie w domu i macie do tego miejsce na działce, to proponuję stworzenie własnego kompostownika, do którego możecie wrzucać odpady. Później wykorzystacie je jako naturalny nawóz.

Jeśli chodzi o porządki to istotne są jeszcze dwie kwestie: przede wszystkim zaangażowanie wszystkich domowników. Nawet najmłodsi biorą udział w sprzątaniu i otrzymują do wykonania proste zadania. Ci, co nie gotują, pomagają w sprzątaniu. Druga kwestia to zwrócenie uwagi na środki, jakich używacie do czyszczenia.

Jeśli uczulają was te chemiczne, to możecie zastąpić je octem albo sodą oczyszczoną. Jest eko oraz z korzyścią dla naszego portfela.

Pamiętajcie o tym, że odpowiednie przygotowanie, to klucz do sukcesu. Zarówno, jeśli chodzi o stronę kulinarną, jak i estetyczną, a także po prostu zwykły porządek. Sprzątanie stanie się mniej straszne, jeśli będziemy utrzymywać ład na bieżąco oraz przygotowywać się (spokojnie, to zajmuje zaledwie kilka minut) przed każdym, większym gotowaniem.

*****

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Krem z batatówPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas