Prosty przepis na smaczne knedle z mięsem
Dobrze zrobione knedle z mięsem są sycące i smaczne. Doskonale sprawdzą się one jako danie obiadowe. Pomimo tego, że przygotowanie potrawy bywa czasochłonne, warto podjąć się tego wyzwania. Dobrze jest od razu zrobić większą ilość. Knedle z mięsem smakują doskonale, a mamy obiad z głowy na dwa dni.
Jak sama nazwa wskazuje, mięso to podstawowy składnik knedli z mięsem.
Aby było smaczne, należy je od razu dobrze przyprawić. Cebule trzeba podsmażyć, a zieloną pietruszkę posiekać i zmiksować wraz z mięsem. Farsz dobrze jest jeszcze doprawić do smaku.
Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i sól, po czym wyrabiamy ciasto.
Formujemy "placuszki", nakładamy na nie łyżkę farszu. Zlepiamy w kulki, obtaczając je kolejno w mące.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i, kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy nasze knedle z mięsem.
Knedle z mięsem gotujemy przez około dwie minuty. Podajemy je wedle uznania, np. z masłem i surówkami.
Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą
Przepisy na knedle inne niż z mięsem:
Knedle ze śliwkami
Knedle z truskawkami
Zobacz także: