Reklama

Reklama

Prosty przepis na smaczne knedle z mięsem

Dobrze zrobione knedle z mięsem są sycące i smaczne. Doskonale sprawdzą się one jako danie obiadowe. Pomimo tego, że przygotowanie potrawy bywa czasochłonne, warto podjąć się tego wyzwania. Dobrze jest od razu zrobić większą ilość. Knedle z mięsem smakują doskonale, a mamy obiad z głowy na dwa dni.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 20 dkg wołowiny,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • sól,
  • 6 dkg mąki,
  • 3 dkg masła,
  • pietruszka.

Jak zrobić smaczne knedle z mięsem?

Jak sama nazwa wskazuje, mięso to podstawowy składnik knedli z mięsem

Aby było smaczne, należy je od razu dobrze przyprawić. Cebule trzeba podsmażyć, a zieloną pietruszkę posiekać i zmiksować wraz z mięsem. Farsz dobrze jest jeszcze doprawić do smaku.

Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i sól, po czym wyrabiamy ciasto.

Formujemy "placuszki", nakładamy na nie łyżkę farszu. Zlepiamy w kulki, obtaczając je kolejno w mące.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i, kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy nasze knedle z mięsem.

Reklama

Knedle z mięsem gotujemy przez około dwie minuty. Podajemy je wedle uznania, np. z masłem i surówkami.

Polecamy też przepisy na wegańskie burrito, leczo z boczniakami czy wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Przepisy na knedle inne niż z mięsem:

Knedle ze śliwkami

Knedle z truskawkami

Zobacz także:

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: knedle z mięsem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje