Przekładaniec z biszkoptami
Warstwowy układ wygląda niezwykle apetycznie i przykuwa uwagę. Kuszący wiśniowo-biszkoptowy deser z pewnością zawróci w głowie wszystkim miłośnikom słodkiego.
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z przesianym cukrem pudrem, dodając porcjami schłodzony ser mascarpone. Przykryć folią spożywczą, odstawić na minimum 30 min do lodówki.
Mrożone wiśnie przełożyć do rondla, zasypać cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy puszczą sok, płyn odlać do szklanki, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Owoce w rondlu zagotować, dolać sok z mąką, mieszać aż do zgęstnienia.
Gotową frużelinę wystudzić, wymieszać z likierem amaretto. Krem ze śmietanki podzielić na dwie części, 1 połowę zmiksować z połową frużeliny.
W pucharkach rozkładać naprzemiennie: biszkopt, krem biały, krem wiśniowy, aż do wyczerpania składników. Wierzch udekorować frużeliną.
Zobacz także: