Przepis Jana Kuronia: Gulasz z polędwiczki wieprzowej
Wybór mięsa jest nie bez znaczenia. Polędwiczka gwarantuje, że danie przyrządzisz naprawdę w maksimum 20 minut.
Polędwiczkę oczyść, pokrój w plastry lub kostkę i zamarynuj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i estragonem. Odstaw na noc do lodówki.
Na mocno rozgrzanym oleju zrumień polędwiczkę, dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz liście laurowe. Smaż kilka minut i dodaj pokrojonego w półtoracentymetrowe plastry pora.
Duś całość kilka minut i dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy gruszka zacznie mięknąć, dopraw solą i pieprzem.
Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.
Zobacz także: