Reklama

Przepis Jana Kuronia: Gulasz z polędwiczki wieprzowej

Wybór mięsa jest nie bez znaczenia. Polędwiczka gwarantuje, że danie przyrządzisz naprawdę w maksimum 20 minut.


Składniki

  • - polędwiczka wieprzowa 350-400 g
  • - 1 mała cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 por
  • - 1 gruszka
  • - 1 łyżeczka estragonu
  • - 3 liście laurowe
  • - sól, pieprz
  • - olej

Polędwiczkę oczyść, pokrój w plastry lub kostkę i zamarynuj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i estragonem. Odstaw na noc do lodówki.

Na mocno rozgrzanym oleju zrumień polędwiczkę, dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz liście laurowe. Smaż kilka minut i dodaj pokrojonego w półtoracentymetrowe plastry pora.

Duś całość kilka minut i dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy gruszka zacznie mięknąć, dopraw solą i pieprzem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

Reklama

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy