Przepis Jana Kuronia: Gulasz z polędwiczki wieprzowej

Wybór mięsa jest nie bez znaczenia. Polędwiczka gwarantuje, że danie przyrządzisz naprawdę w maksimum 20 minut.

Gulasz z polędwiczki wieprzowej
Gulasz z polędwiczki wieprzowejmateriały prasowe

Składniki

  • - polędwiczka wieprzowa 350-400 g
  • - 1 mała cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 por
  • - 1 gruszka
  • - 1 łyżeczka estragonu
  • - 3 liście laurowe
  • - sól, pieprz
  • - olej

Polędwiczkę oczyść, pokrój w plastry lub kostkę i zamarynuj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i estragonem. Odstaw na noc do lodówki.

Na mocno rozgrzanym oleju zrumień polędwiczkę, dodaj posiekaną w piórka cebulę oraz liście laurowe. Smaż kilka minut i dodaj pokrojonego w półtoracentymetrowe plastry pora.

Duś całość kilka minut i dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę. Kiedy gruszka zacznie mięknąć, dopraw solą i pieprzem.

Jan Kuroń w książce "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" udowadnia, że posiłki można przygotować szybko, sprawnie nie rezygnując przy tym ze zdrowego odżywiania.

"Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"
"Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia"materiały prasowe

Zobacz także:

Pierogi z kapustąStyl.pl
Styl.pl/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas