Przepisy na smaczne dania z krewetek. Proste i szybkie!
Polacy z roku na rok coraz chętniej zajadają się krewetkami. Chociaż w restauracjach chętnie zamawiamy, stosunkowo rzadko decydujemy się przyrządzać je we własnych domach, a to błąd, bo przygotowanie smacznych dań z krewetkami wcale nie jest takie trudne. Oto kilka przepisów na szybkie i smaczne potrawy z krewetkami!
Krewetki są już dostępne niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto więc wprowadzić je od czasu do czasu do domowego menu. Dania z nimi są pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na potrawy z krewetkami, które na pewno zachwycą nie tylko fanów kuchni śródziemnomorskiej!
Spaghetti z krewetkami
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g krewetek,
- papryczka chilli,
- 2 ząbki czosnki,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- garść natki pietruszki
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- sól
Przygotowanie makaronu spaghetti z krewetkami:
Spaghetti z krewetkami zacznij od ugotowania makaronu al dente w dużej ilości posolonej wody. W tym samym czasie na lekko podgrzanej oliwie podsmaż posiekaną wcześniej papryczkę chilli. Dorzuć krewetki i drobno posiekany czosnek. Dodaj trochę soli.
Po około trzech minutach polej je winem i duś do czasu aż większość alkoholu odparuje i powstanie delikatny sosik.
Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Odcedzony makaron wyłóż na krewetki i wymieszaj na patelni. Na talerzu posyp parmezanem.
Pierogi z krewetkami
Składniki
ciasto
- około 30 dag mąki,
- 2 jajka,
- łyżka oleju,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sól
farsz
- około 20 dag krewetek,
- koperek,
- ząbek czosnku,
- masło,
- olej,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie pierogów z krewetkami:
Z podanych składników zrób ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę. Krewetki po rozmrożeniu odcedź Na rozgrzanym maśle zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj krewetki i po krótkim smażeniu dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz należy schodzić.
Ciasto pierogowe rozwałkuj, wytnij z niego krążki i nałóż farsz, a następnie dokładnie zlep. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawaj z koperkiem i plasterkami cytryny.
Koktajl z krewetek
Składniki
- opakowanie krewetek,
- puszka kukurydzy,
- 2 czerwone cebule,
- 2 pomidory,
- ogórek zielony,
- 3 jajka
- cytryna,
- 1,5 łyżki ostrego ketchupu,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie koktajlu z krewetek:
Krewetki należy rozmrozić i sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Jajka pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, a pomidory w cząstki, kukurydzę opłucz.
Majonez połącz z ketchupem, dopraw solą i pieprzem. Wszystko połącz, udekoruj cytryną i listkami zieleniny.
Przepisy na inne dania z krewetkami:
Krewetki z makaronem po tajsku
Krewetki z imbirem
Zobacz także: