Reklama

Reklama

Przepisy na smaczne dania z krewetek. Proste i szybkie!

Polacy z roku na rok coraz chętniej zajadają się krewetkami. Chociaż w restauracjach chętnie zamawiamy, stosunkowo rzadko decydujemy się przyrządzać je we własnych domach, a to błąd, bo przygotowanie smacznych dań z krewetkami wcale nie jest takie trudne. Oto kilka przepisów na szybkie i smaczne potrawy z krewetkami!

Krewetki są już dostępne niemalże w każdym sklepie spożywczym. Warto więc wprowadzić je od czasu do czasu do domowego menu. Dania z nimi są pyszne i łatwe w przygotowaniu. 

Oto kilka sprawdzonych przepisów na potrawy z krewetkami, które na pewno zachwycą nie tylko fanów kuchni śródziemnomorskiej

Spaghetti z krewetkami

Składniki dla: 2

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g krewetek,
  • papryczka chilli,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • garść natki pietruszki
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • sól

Przygotowanie makaronu spaghetti z krewetkami:

Spaghetti z krewetkami zacznij od ugotowania makaronu al dente w dużej ilości posolonej wody.  W tym samym czasie na lekko podgrzanej oliwie podsmaż posiekaną wcześniej papryczkę chilli. Dorzuć krewetki i drobno posiekany czosnek. Dodaj trochę soli. 

Reklama

Po około trzech minutach polej je winem i duś do czasu aż większość alkoholu odparuje i powstanie delikatny sosik. 

Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Odcedzony makaron wyłóż na krewetki i wymieszaj na patelni. Na talerzu posyp parmezanem.

Pierogi z krewetkami

Składniki ciasto

  • około 30 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • sól

Składniki farsz

  • około 20 dag krewetek,
  • koperek,
  • ząbek czosnku,
  • masło,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie pierogów z krewetkami:  

Z podanych składników zrób ciasto, owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę. Krewetki po rozmrożeniu odcedź Na rozgrzanym maśle zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj krewetki i po krótkim smażeniu dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz należy schodzić. 

Ciasto pierogowe rozwałkuj, wytnij z niego krążki i nałóż farsz, a następnie dokładnie zlep. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawaj z koperkiem i plasterkami cytryny.

Koktajl z krewetek

Składniki

  • opakowanie krewetek,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 pomidory,
  • ogórek zielony,
  • 3 jajka
  • cytryna,
  • 1,5 łyżki ostrego ketchupu,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie koktajlu z krewetek: 

Krewetki należy rozmrozić i sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Jajka pokrój w ćwiartki, cebulę w piórka, a pomidory w cząstki, kukurydzę opłucz. 

Majonez połącz z ketchupem, dopraw solą i pieprzem. Wszystko połącz, udekoruj cytryną i listkami zieleniny.

Przepisy na inne dania z krewetkami: 

Krewetki z makaronem po tajsku

Krewetki z imbirem

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje