Reklama

Przepisy z brokułami

Lekkostrawny, zdrowy i pyszny. Z brokuła wyczarujesz zupę, danie główne lub przekąskę.

Jak przyrządzić brokuły?

Czas gotowania brokułów zależy od ich dalszego zastosowania. Jeśli chcemy ich użyć do sałatki lub jako warzywo do obiadu, powinny być chrupiące, a nawet lekko twardawe. Natomiast jako nadzienie, np. do naleśników, warto przetrzymać je we wrzątku do momentu, aż dadzą rozgnieść się widelcem.

Jak podawać ugotowane już brokuły: Na przekąskę - polane bułką tartą przesmażoną lekko na maśle z drobno pokrojonym czosnkiem. Na kolację - w formie sałatki z serem feta pokrojonym w kostkę lub z pomidorem i jajem na twardo. Na obiad - wypróbuj roladki z kurczaka i zupę.

Roladki z kurczaka nadziewane brokułami

Składniki: 4 filety z kurczaka, pieprz, sól, 10 dag plasterków szynki, 10 dag plastrów żółtego sera, pół dużego brokuła, nektarynka lub brzoskwinie z puszki, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oleju, świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie: Filety umyj, osusz i delikatnie ubij przez folię spożywczą. Posól je, lekko dopraw pieprzem i połóż na nie plasterki szynki i żółtego sera. Brokuły sparz w posolonym wrzątku, przecedź przez sito, porozdzielaj na różyczki i odsącz. Połóż je na dwa kotlety. Na pozostałych kotletach poukładaj kawałki nektarynki.

Reklama

Nafaszerowane mięso zwiń, dopraw przyprawą do kurczaka i przewiąż sznurkiem. Roladki smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Następnie przykryj je i duś jeszcze przez około 15 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je i pokrój w plastry, a następnie ponakłuwaj na patyczki do szaszłyków. Roladki wyłóż na półmisek, podlej powstałym w czasie pieczenia sosem i udekoruj świeżymi ziołami.

Brokuły w cieście

Składniki: duży brokuł, 2 jajka, 20 dag mąki pszennej, pół szklanki piwa, sos majonezowy, sos czosnkowy, sos ziołowy, sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia.

Przygotowanie: Brokuł umyj, podziel na różyczki, sparz we wrzątku i schłódź w zimnej wodzie. Jajka dokładnie połącz z mąką. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wlej piwo i wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Różyczki brokułów zanurz w cieście (o konsystencji gęstej śmietany) i smaż na głębokim tłuszczu. Podawaj z sosami.

Krem brokułowy

Składniki: 1/2 kg brokułów, marchewka, cebula, szklanka śmietany, pieprz, pietruszka, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól, 4 ugotowane jajka.

Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na rozgrzanym maśle. Wlej 1,5 l wody, przypraw solą i pieprzem, gotuj 25 minut. Po tym czasie dodaj rozdrobnione brokuły i ugotuj je do miękkości. Zupę zmiksuj. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Podawaj z posiekanymi jajkami.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy