Przepisy z brokułami
Lekkostrawny, zdrowy i pyszny. Z brokuła wyczarujesz zupę, danie główne lub przekąskę.
Czas gotowania brokułów zależy od ich dalszego zastosowania. Jeśli chcemy ich użyć do sałatki lub jako warzywo do obiadu, powinny być chrupiące, a nawet lekko twardawe. Natomiast jako nadzienie, np. do naleśników, warto przetrzymać je we wrzątku do momentu, aż dadzą rozgnieść się widelcem.
Jak podawać ugotowane już brokuły: Na przekąskę - polane bułką tartą przesmażoną lekko na maśle z drobno pokrojonym czosnkiem. Na kolację - w formie sałatki z serem feta pokrojonym w kostkę lub z pomidorem i jajem na twardo. Na obiad - wypróbuj roladki z kurczaka i zupę.
Przygotowanie: Filety umyj, osusz i delikatnie ubij przez folię spożywczą. Posól je, lekko dopraw pieprzem i połóż na nie plasterki szynki i żółtego sera. Brokuły sparz w posolonym wrzątku, przecedź przez sito, porozdzielaj na różyczki i odsącz. Połóż je na dwa kotlety. Na pozostałych kotletach poukładaj kawałki nektarynki.
Nafaszerowane mięso zwiń, dopraw przyprawą do kurczaka i przewiąż sznurkiem. Roladki smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Następnie przykryj je i duś jeszcze przez około 15 minut. Kiedy będą już miękkie, wyjmij je i pokrój w plastry, a następnie ponakłuwaj na patyczki do szaszłyków. Roladki wyłóż na półmisek, podlej powstałym w czasie pieczenia sosem i udekoruj świeżymi ziołami.
Składniki: duży brokuł, 2 jajka, 20 dag mąki pszennej, pół szklanki piwa, sos majonezowy, sos czosnkowy, sos ziołowy, sól, pieprz, oliwa z oliwek do smażenia.Przygotowanie: Brokuł umyj, podziel na różyczki, sparz we wrzątku i schłódź w zimnej wodzie. Jajka dokładnie połącz z mąką. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, wlej piwo i wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Różyczki brokułów zanurz w cieście (o konsystencji gęstej śmietany) i smaż na głębokim tłuszczu. Podawaj z sosami.
Składniki: 1/2 kg brokułów, marchewka, cebula, szklanka śmietany, pieprz, pietruszka, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól, 4 ugotowane jajka.Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na rozgrzanym maśle. Wlej 1,5 l wody, przypraw solą i pieprzem, gotuj 25 minut. Po tym czasie dodaj rozdrobnione brokuły i ugotuj je do miękkości. Zupę zmiksuj. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę cukru. Podawaj z posiekanymi jajkami.