Śliwkowa receptura z domu Wachowicz. Przygotuj zapas na jesień i zimę

Pod koniec lata warto przygotować przetwory na zimę
Pod koniec lata warto przygotować przetwory na zimę123RF/PICSEL

Przepis na domowy sok z aronii

Składniki

  • 2 kg owoców aronii
  • 1 litr wody
  • garść liści aronii
  • 1 kg cukru
  • 1 duża cytryna
  • 1. 1 litr wody

Grzyby w marynacie

Składniki

  • małe leśne grzyby (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
  • sól

zalewa

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 10 ziaren ziela angielskiego
10 min
4

Składniki

  • 600 g rydzów
  • 4 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta

Marynata

  • 200 ml wody
  • 150 octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 liści laurowych

zaprawa

  • 1 słoiczek musztardy Dijon
  • 1 słoiczek musztardy miodowej
  • 200 ml oleju

Śliwki w occie na słodko

Składniki

  • śliwki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki goździków

Mus śliwkowo - kakaowy

Składniki

  • 2½ kg śliwek
  • 700 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g kakao

Warzywa w słoikach - przygotuj zapas na zimę

Kiszonki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe
Kiszonki są nie tylko pyszne, ale również zdrowe123RF/PICSEL

Składniki

  • marchewka
  • kapusta
  • brokuł
  • kalafior
  • małe czerwone papryki
  • ogórki
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • czosnek

zalewa

  • 30 g soli na 1 l wody
„Ewa gotuje”: Pikle śliwkowePolsatPolsat