Ptysie z kremem
Te niewielkie ciastka deserowe są wyjątkowo efektowne.
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i solą. Gdy zacznie wrzeć, wsyp przesianą mąkę, podgrzewaj mieszając drewnianą łyżką, by się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Gdy wystygnie, przełóż je do miski. Miksując dodawaj po jednym jajku. Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 min w temperaturze 190°C.
2. Galaretkę rozpuść w 50 ml wrzącej wody. Umyte maliny rozdrobnij blenderem na gładki mus a następnie przetrzyj przez gęste sito , by pozbyć się pestek. Do otrzymanego musu dodaj cukier oraz przestudzoną galaretkę, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec powoli dodając mus malinowy. Wstaw na chwilę do lodówki, by masa lekko stężała.
3. Wystudzone ptysie przekrój na dwie części. Na środek każdego ptysia nałóż krem, przykryj górną częścią ciastka. Udekoruj.
Zobacz także: