Puszyste pankejki

Są idealną propozycją na śniadanie lub kolację. Możesz podać je na słodko lub słono – na przykład z bekonem. Gwarantujemy, że szybko znikną z talerzy!

Pankejki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników
Pankejki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka mąki150 ml mleka
  • 50 ml maślanki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 min
4

Sypkie produkty przesiej przez sitko do miski. Dodaj jajko, łyżeczkę oleju i zalej wszystkie składniki mlekiem oraz maślanką. Na koniec dodaj sól i wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki na jednolitą masę. Możesz również użyć miksera - wtedy ciasto nabierze więcej powietrza i będzie bardziej puszyste.

Nagrzej patelnię, a gdy będzie gorąca, za pomocą chochelki wlej ciasto, starając się zachować kształt niewielkich placuszków. Wystarczą zaledwie 2-3 minuty, żeby naleśnik był gotowy. Wówczas obracamy go na drugą stronę. Gdy placuszki będą zarumienione z dwóch stron, przekładamy je na talerz, układamy w stos i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być truskawki, borówki, maliny, czekolada, a nawet jajko czy bekon.

Smacznego!

Zobacz także:

Pudding z chia na mleku kokosowym z truskawkami i z salsą mango (Ipla/Polsat)