Reklama

Reklama

Puszysty sernik z wiśniami

Ten sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zobacz czego potrzebujesz, aby go zrobić.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 100 g masła
  • po szklance mąki i cukru
  • 4 jaja
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 850 g twarogu
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/4 szklanki cukru, szczyptę proszku do pieczenia, jajo, siekamy nożem, a potem krótko zagniatamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy. 

2.Twaróg mielimy. Z trzech jaj żółtka oddzielamy od białek i dodajemy z pozostałym cukrem oraz esencją waniliową do twarogu, miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy z masą serową, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 45 minut w 180ºC. Sernik studzimy w blasze.

3. Wiśnie przekładamy do rondelka razem z sokiem, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do wiśni, zagotowujemy. Ostudzone owoce wykładamy na sernik. 

Zobacz także:

Reklama

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | sernik | wiśnie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama