Puszysty sernik z wiśniami
Ten sernik jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Zobacz czego potrzebujesz, aby go zrobić.

Składniki
- 100 g masła
- po szklance mąki i cukru
- 4 jaja
- szczypta proszku do pieczenia
- 850 g twarogu
- szklanka wydrylowanych wiśni
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/4 szklanki cukru, szczyptę proszku do pieczenia, jajo, siekamy nożem, a potem krótko zagniatamy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy.
2.Twaróg mielimy. Z trzech jaj żółtka oddzielamy od białek i dodajemy z pozostałym cukrem oraz esencją waniliową do twarogu, miksujemy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łączymy z masą serową, delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 45 minut w 180ºC. Sernik studzimy w blasze.
3. Wiśnie przekładamy do rondelka razem z sokiem, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy do wiśni, zagotowujemy. Ostudzone owoce wykładamy na sernik.
Zobacz także: