Reklama

Reklama

Pyry, ziemniaki, grule

Z poczciwego ziemniaka wyczarujesz wiele naprawdę smacznych, ciekawych dań.

Z nadzieniem

Wielkie ziemniaki wyszoruj i podgotuj na półtwardo. Przekrój je na pół i łyżeczką wydrąż trochę miąższu. Farsz zrób z pokrojonych pomidorów, pieczarek, papryki, cukinii. Przypraw, a na koniec wrzuć szczypior i pietruszkę. Farsz ułóż w połówkach ziemniaków, na wierzch połóż mozzarellę. Piecz 20 minut w temperaturze 180° C. s°stopni.

W zapiekance

Znudziły ci się gotowane ziemniaki? Może przygotujesz zapiekankę ziemniaczano-serową? Surowe ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż je plastrami żółtego sera. Ubij kwaśną śmietanę z roztrzepanym jajkiem i przed włożeniem ziemniaków do pieca zalej wszystko powstałym kremem. Piecz 40 minut.

Z twarożkiem

Ugotowane lub upieczone w skórkach ziemniaki możesz zaserwować też na poznański sposób - z tłustym twarożkiem ze szczypiorkiem. To danie znane jest jako pyry z gzikiem.

Ziemniaczana uczta

Trochę więcej wysiłku wymaga przygotowanie ziemniaczanych muffinków, np. w tradycyjnej wersji z boczkiem. Najpierw zetrzyj ziemniaki na tarce, a cebulę i pokrojony boczek z kilkoma listkami czosnku podsmaż. Zawartość patelni wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj 2 jaja, odrobinę mąki, majeranek, sól i pieprz. Masę przełóż do foremek na babeczki i piecz około 50 minut. Podawaj z sałatkami lub tylko z kefirem.

Zobacz także Czemu tęsknimy za młodymi ziemniakami + ponad 2000 przepisów na ziemniaczane dania.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje