Pyszne, choć niezbyt zdrowe. Smażone potrawy z całego świata

Potrawy smażone na tłuszczu mają wielu entuzjastów. Nie są może szczytem zdrowego żywienia, ale z pewnością nie można odmówić im walorów smakowych. Sprawdźmy, co na patelnię wrzucają ludzie z różnych zakątków świata.

Tempura z krewetek i tempura warzywna to popularne w Japonii smażone dania
Tempura z krewetek i tempura warzywna to popularne w Japonii smażone dania123RF/PICSEL

Jak okazuje się w świetle badań archeologicznych, smażonym jedzeniem cieszymy nasze podniebienia prawdopodobnie od dobrych kilku tysięcy lat. Od tego czasu stworzyliśmy też miliony przepisów kucharskich, wśród których smażone przysmaki zajmują ważne miejsce. Jak wiadomo — co kraj, to obyczaj, nie wykluczając obyczaju kulinarnego. W różnych zakątkach świata raczymy się więc różnymi rzeczami.

Japonia: Tempura

Tempura z warzyw do Japonii trafiła w XVI wieku wraz z portugalskimi misjonarzami kościoła katolickiego. Potrzebowali oni potrawy, którą można by spożywać w czasie postu. Znajdziemy w niej szeroką gamę składników: grzyby, korzeń lotosu i łopian, wodorosty, a także warzywa, takie jak pachnotka, fasolka szparagowa, dynia, okra i papryka shishito. Wszystko to osmażone w lekkim cieście, które robi się z mąki, jajek i bardzo zimnej lub gazowanej wody. Wśród Japończyków popularnością cieszy się również tempura przygotowana z krewetek.

Kurczak w tempurze
Kurczak w tempurze123RF/PICSEL

Indie: Jalebi

Jalebi to smażone kulki ciasta, stanowiące tradycyjny dodatek do pierożków samosa. Popija się je słodkim mlekiem radbi. Ciasto na jalebi najlepiej wlać na gorący olej za pomocą szprycy, choć Hindusi używają do tego specjalnej szmatki z muślinu. Historia tej smażonej przekąski sięga aż do średniowiecza.

Jalebi
Jalebi123RF/PICSEL

Ameryka Północna: Smażony chleb

Ta potrawa ma duże symboliczne znacznie dla rdzennej ludności Ameryki Północnej. Gdy około 1800 roku Indianie zostali wypędzeni z własnej ziemi i zamknięci przez kolonistów w rezerwatach, musieli radzić sobie dzięki takim składnikom, jakie mieli pod ręką. Rezerwaty powstawały na terenach jałowych, trudnych w uprawie, a rząd USA dostarczał żyjącym tam ludziom między innymi smalec, mąkę i cukier. Właśnie z tych składników powstał smażony na głębokim tłuszczu chleb, który stał się podstawową, prostą potrawą w trudnych czasach.

Polska: Smażone pierogi ruskie

Chociaż tradycyjne ruskie możemy podawać prosto z gorącej wody, to te odsmażone ponownie na patelni mają niejednego entuzjastę. Dzięki dodatkowej obróbce termicznej zyskują chrupkość i twardość. Smażone “na raki" ruskie często podaje się z dodatkiem gęstej śmietany, ale znajdą się także kulinarni heretycy, do których zalicza się autor tego przeglądu, którzy jedzą je z majonezem.

Smażone pierogi mogą mieć przeróżne nadzienia
Smażone pierogi mogą mieć przeróżne nadzienia123RF/PICSEL

Karaiby: Tostones

Być może jeden z kucharzy z Ameryki Łacińskiej doszedł do wniosku, że jeśli usmażona potrawa zyskuje na smakowitości, to usmażona ponownie będzie jeszcze lepsza. Co ciekawe ta pokrętna logika sprawdziła się w przypadku tego dania.Tostones to w istocie smażone dwa razy plasterki banana. Jest to popularna przekąska, spożywana podobnie jak chipsy czy frytki. Jest podawana solo lub z dodatkowymi sosami.

Tostones, czyli smażone plasterki banana, to przekąska lubiania w Ameryce Łacińskiej
Tostones, czyli smażone plasterki banana, to przekąska lubiania w Ameryce Łacińskiej 123RF/PICSEL

Wielka Brytania: Jaja szkockie

Ta kaloryczna bomba została zbudowana przez szkockich inżynierów na bazie kurzego ugotowanego jajka obtoczonego powłoką z mielonego mięsa i tartej bułki. Później zostaje to wszystko usmażone w głębokim tłuszczu, aż do chrupkości. Historia szkockiego jajka ginie w pomroce dziejów, niektórzy twierdzą, że inspiracją dla tej potrawy była hinduska nargisi kofta - jajka opatulone jagnięcym mięsem.

Szkockie jajko - dla niektórych wstydliwe ucieleśnienie ducha anglosaskiej kuchni
Szkockie jajko - dla niektórych wstydliwe ucieleśnienie ducha anglosaskiej kuchni123RF/PICSEL

Przeczytaj także:

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsat